Hopp til innholdet

Om læretiden

Her finner du svar på noen av de mest stilte spørsmålene om det å være lærling innen elektro.

Hvordan får jeg læreplass?

Etter at du har fullført årene på videregående skole kan du starte som elektrofaglærling. Det er du som finner den bedriften du ønsker å jobbe som lærling hos og det er du som søker om denne jobben selv. Vi i Elfob hjelper deg videre herfra med å tegne lærekontrakt med bedriften.

Hva må du dokumentere i løpet av læretiden?

Ved en læretid på 2,5 år skal du gjennom minimum 100 oppgaver. Disse skal være fordelt med minimum 20 oppgaver per halvår. Som en del av tilretteleggingen for deg som lærling har vi i Elfob laget Lærlinghefte hvor du finner alt du trenger å vite om nødvendig dokumentering underveis i læretiden din. Registreringen av de ulike oppgavene gjøres i Olkweb.

Hvor lenge er man lærling?

Når du er lærling i elektrofag varierer læretiden din fra 1,5-2,5 år – alt ettersom hvilket fagområde du er lærling i. Du kan også ha en lengre læretid dersom du ikke har fulgt elektrofag på videregående skole. For å få fagbrev må du også bestå en tverrfaglig teorieksamen og en praktisk fagprøve etter læretiden.

Har man ferie som lærling?

Ja. Som lærling har du rett på ferie som en vanlig fast ansatt. Det betyr at du ikke lenger følger feriene fra skoleplanen, men får 25 dager ferie hvert år. Du må søke om ferie hos din arbeidsgiver, og som regel ønsker bedriften at du tar ut ferien i de periodene det er minst å gjøre for bedriften.

Hva kan jeg gjøre etter læretiden?

Når du er ferdig med læretiden og har fått fagbrevet ditt har du en rekke muligheter. Du kan søke fast jobb som elektriker, starte en egen bedrift eller ta videre utdanning på fagskole eller høyskole.

Hvordan er arbeidstidene som lærling?

En vanlig arbeidsuke består av 40 arbeidstimer, inkludert spisepauser. Dersom du jobber mer enn ni timer én dag har du rett på overtidsbetaling. Dette avtales ofte i forkant med din nærmeste leder.

Hvordan får jeg fast jobb etter læretiden?

Mange lærlinger innen elektro opplever å få fast jobb i samme bedrift som de hadde læretiden sin. Arbeidskontrakten du har som lærling avsluttes automatisk når læretiden er ferdig, slik at du står fritt til å søke jobb i hvilken bedrift du vil.

Hvordan har dine år som lærling vært?

Det å være lærling er egentlig en morsom jobb, det går ifra å være oppe i lift til å gå i krypkjeller. Det er et veldig mannsdominert yrke, men jeg ser jo det, og opplever, at de jentene som velger dette blir veldig fort fornøyde. Mer blanding gjør det bedre for alle parter.

Linn Helen Langvad Johansen